Po diecie zgodną z grupą krwi oraz diecie Dukana przyszła moda na dietę paleo autorstwa dr Lorena?a Cordain?a. Czy dieta paleolityczna, zwana także dietą przodków podzieli los diety Dukana? Czas pokaże, a póki co z wielką nadzieją stosuje ją coraz więcej osób.
Dieta paleo składa się trzech poziomów:
I poziom – 3 posiłki otwarte
II poziom – 2 posiłki otwarte
III poziom – 1 posiłek otwarty
Posiłek otwarty ? jesz to, na co masz ochotę. Jednak jest to ?wyjście awaryjne?, co oznacza, że posiłek otwarty stosujemy w wyjątkowych sytuacjach, kiedy np. jesteśmy poza domem ze znajomymi.
Poziom I
Na pierwszym poziomie odbywa się wprowadzenie zasad paleo, które należy stosować w minimum 85%. Poziom I trwa od dwóch do czterech tygodni.
Poziom II
Poziom II to mniej posiłków otwartych oraz stosowanie zasad paleo w co najmniej 90%. W przypadku, gdy nie musisz się odchudzać, nie ma potrzeby przechodzenia do kolejnego poziomu. Poziom ten ma na celu utrzymanie masy ciała i według autora diety zasady tego poziomu można stosować przez całe życie.
Poziom III
Na tym poziomie w zasadzie nie można sobie pozwolić odstąpienie od zasad paleo. Posiłek otwarty można zastosować tylko raz w tygodniu.
Do zalecanych produktów w diecie paleolitycznej należą: niezawierające skrobi owoce, warzywa, owoce morze, ryby oraz chude mięsa. Natomiast wśród zakazanych produktów znalazł się m.in. nabiał, sól, ziemniaki, cukry przetworzone oraz zboża.
Jak większość diet, tak i dieta paleo ma zarówno zalety, jak i wady. Zaletą diety jest m.in. duża ilość błonnika pokarmowego, unikanie soli, sodu, tzw. dobre tłuszcze. Do wad diety paleo należy m.in. dosyć spora ilość tłuszczu oraz białka.