Karmienie a dieta

Czy po urodzeniu dziecka można od razu zacząć się odchudzać? To pytanie zadaje wiele młodych matek, które chcą po ciąży zrzucić zbędne kilogramy.

Po pierwsze trzeba sobie uświadomić, dlaczego karmienie dla noworodka jest tak istotne. Mleko matki jest przede wszystkim pokarmem, którego nie trzeba przygotowywać. Zawsze też jest gotowe do spożycia. Ponadto w mleku matki znajdują się odpowiednie wartości odżywcze. Zawarte w kobiecym mleku kwasy tłuszczowe nienasycone, są łatwo trawione i przyswajalne przez organizm. Oprócz tego dzięki karmieniu piersią między matką a dzieckiem tworzy się unikalna więź, która może wpływać na ich relacje w późniejszym czasie.

Pomyśl o sobie

W okresie po porodzie Twój organizm musi się w pełni zregenerować. Wysiłek jaki włożyłaś w urodzenie maleństwa jest duży i nie ma tu znaczenia sposób urodzenia. Przez pierwsze sześć miesięcy zaleca się nie ograniczać kaloryczności diety. Nieprawidłowy sposób odżywania się może spowodować, że będzie czuć się zmęczona. Kluczową kwestia jest tu urozmaicenie posiłków. Pamiętaj, że w okresie karmienia piersią dodatkowa kaloryczna podaż powinna wynosić 500 kalorii na dobę.

W okresie, który poprzedza laktacje istotne znaczenie ma wytworzenie stosowanych rezerw odżywczych oraz energetycznych. Dlaczego? W trakcie karmienia chroni matkę przed nadmiernym wykorzystaniem zasobów. Koszt laktacji u matek, które odpowiednia się odżywiają waha się od 400 do 800 kalorii dziennie. To dodatkowe zapotrzebowanie pokrywane jest z kilku podstawowych źródeł: z laktacyjnych rezerw energetycznych, z
codziennego pożywania oraz normalnych zasobów energetycznych organizmu ( to źródło wykorzystywane jest w skrajnych przypadkach). W sytuacji niedożywania rezerwy te zużywają się, a to może spowodować poważne skutki.

Podczas karmienia możesz schudnąć

Magazyn energii, który odłożył się w trakcie ciąży w dolnych częściach ciała w trakcie laktacji jest łatwy do metabolicznego uruchomienia. U dobrze odżywionej kobiety podczas karmienia zużywają się rezerwy laktacyjne, co z kolei powoduje utratę kilogramów. Prawidłowa rezerwa, czyli 4 kilogramy, teoretycznie rzecz biorąc ?gubione są? po około 4 miesiącach laktacji. Liczne badania wykazały, że kobiety karmiące naturalnie miały wyższy spadek masy ciała, niż u tych karmiących sztucznie.

Pomyśl o maleństwu

Produkcja mleka ma pierwszeństwo, to znaczy, że ?wygrywa? z innymi potrzebami metabolicznymi matki. W sytuacji, gdy matka jest niedożywiona, a rezerwy się zużyły, ilość mleka się najpierw zmniejsza, a jego jakość pogarsza się dopiero po skrajnym wyczerpaniu organizmu. Spory wpływ na rozwój maleństwa ma skład kwasów tłuszczowych. Zdrowe żywienie sprawia, że skład ten odpowiada składowi kwasów tłuszczowych pożywienia. Natomiast w okresie niedożywienia skład ten jest proporcjonalny do składu tłuszczów w podskórnej tkance tłuszczowej.


Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *